Slattery Orthodontics

PROJECT DESCRIPTION

erstad ARCHITECTS was approached to create a new medical office building for Slattery Orthodontics in Southeast Boise. Dr. John Slattery and his wife Stacy desired a mid-century exterior, with a lively and interesting interior for their patients and an efficient layout for staff.

The new building is a contemporary blend of brick, stucco, metal panels, and mid-century linear elements, designed for maximum function in a modest footprint. The exterior features tall windows that terminate at a deep soffit with strong horizontal fascia lines, with taller stucco elements and metal panels to screen roof top mechanical equipment. A shaded client sitting area clad in reclaimed ipe wood is integrated near the front entrance.

The interior is an energized blend of retro colors and textures with a modern twist, created as a shout-out to the Slattery’s personal collection of vintage Volkswagen buses. The patient waiting and exam areas were designed for abundant daylight and landscaped views. Portions of the ceiling are open to the structure, and utilize varying height ceiling clouds and reclaimed ipe framework to enhance and delineate space. The efficient layout incorporates private offices, a full orthodontic lab, and a secondary on deck lounge where patients can play video games while waiting. The new office is a bright and dynamic place where the staff can work effectively, where patients can relax and enjoy their visit, and where Dr. Slattery and his team can continue to redefine the experience of a visit to the orthodontist.

LOCATION

Boise, Idaho

YEAR COMPLETED

2017

TOTAL SQUARE FOOTAGE

3,085 square feet

WORKPLACE: ADDITIONAL PROJECTS